20,5 % избирателна активност към 15 часа отчете  Галъп интернешнъл

...
20,5 % избирателна активност към 15 часа отчете  Галъп интернешнъл
Коментари Харесай

Галъп: 20,5 на сто избирателна активност към 15.00 часа

20,5 % изборна интензивност към 15 часа регистрира  „ Галъп интернешнъл болкан “.

Тя е по-ниска по отношение на първия тур на изборите 2 в 1 с към 3 %. Вероятно по този начин ще е до края на деня ", сподели пред БНР Светлин Тачев от " Галъп ".

15,5% е изборна интензивност към 13 ч. отчете „ Галъп интернешнъл болкан “. Агенцията е сътрудник на БНР в изборния ден.

" Тази интензивност е малко по-ниска от това, което сме записали в същия час на предходния избор и много по-ниска от тази през 2016-а във втория тур – тогава тя е била 27 на 100 ", сподели пред БНР социологът Яница Петкова от " Галъп ".

По думите ѝ изборният ден протича умерено. За профила на гласуващите е рано да се каже, съобщи още Петкова:

" Следобед чакам по-висока изборна интензивност, повече столичани и повече младежи. Като в столицата интензивността е по-слаба, в сравнение с в провинцията, разясни още Яница Петкова.

Според нея най-вероятно интензивността като конструкция ще е близка до това, което имахме и на първия тур предходната неделя.

Агенцията регистрира 9,4% интензивност към 11 ч.

Активността остава по-скоро ниска. Няма изненадващи параметри, заключи изпълнителният шеф на „ Галъп “ Първан Симеонов.

На фона на интензивността от лятото и от предходната година не е кой знае какъв брой изненадваща интензивност, уточни Симеонов. По думите му 2021 година ни е научила, че такива амплитуди в интензивността са вероятни.

Екзитпол се прави на територията от България, подсети той.

​Към 9 часа записаната от " Галъп " интензивност беше 3,5%, което е малко по-ниско от интензивността, засечена към този час на първия тур (от 4 на сто).

Симеонов означи, че обикновено на втори тур интензивността е по-ниска. 

„ Тази година е много странна, не трябва да се бърза с никакви прогнози “, акцентира той.

Спрямо втория тур на президентските избори през 2016 година към 9 ч. интензивността е два пъти по-ниска, посочи социологът.

„ Промяна на вота сред първи и втори тур не е толкоз евентуална. По-интересното ще бъде по какъв начин ще се групират електоратите на политическите сили от първия тур, по какъв начин в този момент ще гласоподават, каква ще е поддръжката за единия и другия претендент, както и за „ третия “ претендент, който се споделя „ не поддържам никого “, разяснява Първан Симеонов и заключи:

„ Тази година България е доста забавна. България тази година е образователно пособие по политически процеси и публично мнение. “

По-рано днес Първан Симеонов изясни, че социолозите още веднъж ще събират информация по метода „ екзитпол “ и прикани хората към подпомагане.
Източник: banker.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР